Fem enkle tips til meditasjon

Kampsport og meditasjon har i flere århundrer gått hånd-i-hånd, og mange topputøvere så vel som mosjonister innen brasiliansk jiu-jitsu og andre kampsporter sverger fortsatt til daglige økter med meditasjon. I dagens hektiske samfunn med høyt tempo og stressmomenter fra øst og vest, kan man virkelig få utbytte av å ta et pust i bakken ved hjelp av en kort eller lengre meditasjonsøkt. 

Meditasjon er en teknikk som har vært praktisert i ulike kulturer over hele verden i tusenvis av år. Meditasjon har ofte vært forbundet med spiritualitet og personlig vekst, og de fleste forbinder nok meditasjon som en del av buddhismen og yoga-kulturen i India. Faktum er derimot at de aller fleste religioner og kulturer har praktisert og praktiserer fortsatt meditasjon i en eller annen form.

I moderne tid har meditasjon blant annet blitt populært som en teknikk for å redusere stress og øke mentalt velvære. Enkelt fortalt er meditasjon en praksis der et individ bruker en teknikk, som å eksempelvis fokusere på et bestemt objekt, tanke eller aktivitet, for å trene hjerne til å oppnå en mentalt klar og følelsesmessig rolig tilstand. Det finnes mange forskjellige typer meditasjon, og den spesifikke teknikken som brukes kan variere avhengig av individet og tradisjonen man følger.

Her er noen generelle trinn du kan følge for å begynne å meditere:

  1. Finn et rolig og behagelig sted å sitte eller ligge der du ikke blir forstyrret.

  2. Sitt i en behagelig stilling med rett rygg, eller legg deg ned og slapp av.

  3. Lukk øynene, eller hold dem åpne og fokusert på et fast punkt. Ta noen dype åndedrag og prøv å gi slipp på eventuelle distraksjoner eller tanker.

  4. Fokuser oppmerksomheten på pusten din eller et annet fokusobjekt. Når tankene dine vandrer, omdiriger du oppmerksomheten forsiktig tilbake til pusten eller objektet du fokuserer på.

  5. Fortsett å sitte eller ligge i denne fokuserte tilstanden så lenge du vil, og gradvis øke lengden på meditasjonsøkten din etter hvert som du blir mer komfortabel med øvelsen.

Det kan være nyttig å starte med korte meditasjonsøkter på bare noen minutter, og deretter øke lengden gradvis etter hvert som du blir mer komfortabel med øvelsen. Det er også viktig å være tålmodig og snill mot deg selv, siden det er naturlig for sinnet å vandre under meditasjon. Med regelmessig trening kan du lære å kontrollere tankene dine bedre og oppnå en følelse av indre fred.