15 fordeler med å trene BJJ

Det er utvilsomt mange fordeler med trening. Vi har derfor tatt for oss de ulike fysiske og mentale fordelene ved å trene BJJ. 

8 fysiske fordeler med BJJ 

1. Det er supergod trening for hele kroppen.
BJJ-sparringsrunder, det mange kaller «å rulle» er vanligvis fem minutter lange, og inkluderer en rekke lav- og høyintensive intervaller med lite hvile. Dette gjør BJJ-sparring til en god og variert treningsform. På bare 30 minutter med intensiv rulling kan en voksen person forbrenne omtrent 500 kalorier. Mens jiu jitsu-utøveres VO2max ofte ikke kan måle seg med mer utholdende idretter som sykling og langrenn, er det fortsatt en ekstremt god treningsform som krever både aerob og anaerob utholdenhet.

2. Du vil alltid møte nye utfordringer
Det er mye å henge fingrene i når det gjelder BJJ, som tusentalls posisjoner, sweeps, passeringer, låsinger og kvelninger. Det er med andre ord en enorm mengde teknikker du potensielt kan lære deg, og fordi ingen motstander er helt like vil du bli tvunget til hele tiden å tilpasse hvilken av disse teknikkene du bruker. Og da prater vi bare teknikkbiten. Deretter kommer grunnleggende konsepter som balanse, tyngdepunkt, avstandsberegning og mye mer. Man blir helt enkelt aldri utlært innen BJJ.

3. Man har alltid mulighet til å sparre
BJJ er en spesiell kampsport grunnet mulighetene til å sparre og teste dine teknikker mot en motstander. De fleste treningstimene inkluderer 30 minutter med sparring delt opp i 5 minutters runder hvor du kan sparre med motstandere med ulik vekt og ferdighetsnivå. Dette betyr at du hele tiden møter forskjellige mennesker med forskjellige stil, og at du hele tiden må tilpasse og utvikle gamet ditt.

4. Det er en form for selvforsvar dersom uhellet er ute
Jiu-jitsu lærer deg verdifulle selvforsvarsferdigheter, og da særlig hvordan du immobiliserer motstanderen.

5. Sporten er svært relevant dersom man vil trene eller gjøre karriere innen MMA
Jiu-jitsu, spesielt no gi (uten drakt/gi), er en av de tre primærsportene som man bør ha erfaring innen dersom man vil skape seg en karriere innen MMA. De andre to er bryting og thaiboksing.

Det finnes tre måter å vinne en kamp på i MMA – på poeng, via knockout eller ved at motstanderen klapper ut etter en låsing eller kvelning. Låsing og kvelninger, som er en stor del av jiu-jitsu, står altså for 33 % av vinnermetodene.

6. Du blir en del av et nytt miljø
Når du begynner å lære deg BJJ, vil du bli introdusert ikke bare for treningsmiljøet ditt, men også det bredere blomstrende internasjonale BJJ-miljøet. Du finner også store communities på sider som Reddit. Det er en svært liten sport sammenlignet med tradisjonelle sporter, og derfor finner man fort tonen dersom man møter på noen andre som driver med jiu-jitsu.

Noe annet som er unikt med jiu-jitsu, er muligheten til å dra på seminar med verdens beste utøvere. Der lærer du gjerne teknikker over en eller flere dager, i tillegg til at du ofte får muligheten til å sparre med dem. Når ser du Messi, C. Ronaldo eller De Bruyne invitere den menig mann til workshop for deretter spille fotball på slutten?

7. Det er mange konkurranser å delta i
Selv om det er en relativt ung og for øyeblikket liten sport, arrangeres det mange BJJ-konkurranser både i innland og utland. På den måten kan du måle ferdighetene dine mot andre i en annen setting enn treningslokalet. Disse drives av forskjellige organisasjoner, hvor den største uten tvil er International Brazilian Jiu-Jitsu Federation (IBJJF). Det er også andre organisasjoner som kjører konkurranser med litt forskjellige regelsett som UAEJJF, ADCC og NAGA.

Konkurranse gir deg en mulighet til å teste jiu-jitsuen din på en intens, men sikker måte, og lar deg også se forskjellene mellom jiu-jitsuen som læres i din klubb kontra andre treningssentre.

8. Det er progresjons- og mestringsmuligheter
BJJ har et belte- og stripesystem som går fra hvitt, via blått, lilla, brunt og hele veien til svart belte. Noen får også rødt belte. De ulike instruktørene håndterer belte- og stripeprogresjon på forskjellige måter. Noen har formelle graderinger, mens andre tar det mer på følelsen.

7 mentale fordeler med BJJ

1. Du lærer deg tålmodighet
I BJJ må du ofte vente på det riktige tidspunktet for å komme deg ut av en dårlig posisjon eller for å lure motstanderen inn i ei felle. Når du er fanget i en dårlig posisjon, spesielt når du har på deg gi, må du tålmodig vente og steg-for-steg komme deg ut av motstanderens grep før du er på sikker grunn.

2. BJJ utvikler dine problemløsningsferdigheter
Ofte i BJJ kommer du over en guard eller et game du ikke er kjent med. Noen ganger må du improvisere i farta for å prøve å passere guarden eller finne mottrekk for å bekjempe gamet til motstanderen. Noen ganger vil dette resultere i fiasko, og noen ganger vil du lykkes. Uansett vil du lære.

3. Det bygger disiplin
Jiu-jitsu er mentalt og fysisk utfordrende. Å kontinuerlig komme til timen hver uke krever knallhard disiplin i møte med regelmessige og tunge "tap" under sparring. Dette er en del av reisen og er viktig for din vekst som person og utøver.

Det utvikler din evne til å takle press
En av de viktigste lærdommene man kan gjøre seg når man begynner med jiu-jitsu er å slappe av. Særlig når man er i en forferdelig posisjon der din første reaksjon kan være å få panikk. Å slappe av under press sparer deg for energi og gjør at du rasjonelt kan planlegge neste trekk.

5. Det bygger opp ydmykhet
Det er normalt å gjøre feil på feil på feil under sparring i BJJ. Disse tapene er nødvendige og avgjørende for din læringsreise. Samtidig gjør det at du ved tap kjenner på ydmykheten, som igjen gjør at egoet ditt sunt slag i ansiktet hver gang du går på trening.

6. Det bygger selvtillit
Etter å ha trent BJJ over en lengre periode vil du ha en lang liste med suksesshistorier fra sparring eller konkurranse, noe som vil bidra til å bygge opp selvtillit. Du vil sannsynligvis også graderes til nye beltefarger og således bevise at du kan overleve på mattene. Selvforsvarsfordelene med jiu-jitsu kan også bidra til selvtillit når du er ute av treningsstudioet. 

7. Det renser tankene dine
Mange mener at jiu-jitsu har en helt egen evne til å rense tankene. Når man er på matta, er det rett og slett ingenting annet som betyr noe. Man går inn i sin egen boble der alle problemer midlertidig bare forsvinner. Har man en dårlig dag, kan det være forfriskende å ta steget over dørstokken, spasere inn på matta og få deg en god treningsøkt. Det hjelper ofte mer enn du tror!

Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no