Gi vs. No-gi jiu-jitsu: Hva bør du trene?

Enten du trener brasiliansk jiu-jitsu (BJJ) eller bare følger sporten som en fan, har du sannsynligvis hørt de lærde strides om man bør trene gi, no-gi eller begge to. Som du sikkert vet deler de to grenene mange likheter og konsepter, men har samtidig sine respektive fordeler og ulemper.
For noen vil trening i gi være mer interessant fordi du har et større utvalg teknikker og submissions, mens andre gjerne føler no-gi er mer spennende og underholdende.
I denne artikkelen vil vi gi deg informasjonen du trenger for å forstå de grunnleggende forskjellene mellom de to grenene.

Hva er hovedforskjellene mellom gi og no-gi?
Hovedforskjellen mellom å trene gi og no-gi er klærne. I tradisjonell brasiliansk jiu-jitsu bruker man en drakt som kalles gi eller kimono. Denne består av en jakke og en bukse som er laget av tykk bomull. Gien er imidlertid mer enn bare et klesplagg da det spiller en avgjørende rolle i måten du utfører teknikkene på. Du kan bruke den til å gripe tak i motstanderen, utføre forskjellige judo-kast, nedtagninger eller submissions.

På den andre siden har vi no-gi, en form for jiu-jitsu der man ikke har har lov å gripe tak i tekstiler hos motstanderen eller deg selv. Vanligvis bruker man klær laget av elastiske materialer som polyester, som er tettsittende og vanskelig å hekte seg fast i. Overdelen kalles rashguard og finnes i kortermede og langermede versjoner, og normalt sett bruker man også shorts spesielt tilpasset grappling. Man kan selvsagt også bruke vanlig t-skjorte og shorts, men holdbarheten er mye lavere for disse. 

Forskjellen mellom teknikker
Gi og no-gi deler som nevnt mange av de samme teknikkene. Men de er mil fra hverandre når det kommer til taktikk og måten du utfører disse teknikkene under sparring eller konkurranse. 
Først av fremst; trening med gi lar deg gripe motstanderen i både jakke og bukser. Det mest populære grepet er sannsynligvis collar sleeve-grepet som man bruker for å kontrollere motstanderen, holde posisjonen eller sette opp  submissions.Videre skaper gien mye friksjon under sparring, og aller mest når du og motstanderen din er varme og svette. Dette senker tempoet og tvinger begge partene til å være mer tekniske i stedet for å bruke ren styrke og eksplosivitet for å vinne utvekslingene. Man kan gjerne si at man ofte må tenke tre steg fremover under gi-sparring, og være mer metodisk enn man er under no-gi.

Som vi var inne på tidligere, kan du ikke gripe motstanderen i tøyet når man trener eller konkurrerer i no-gi. I mange tilfeller må du bruke teknikker fra bryting og stole på din egen kroppsbeherskelse, balanse og håndposisjonering for å overvinne motstanderen. Ikke minst er no-gi en grappling-stilart med mye høyere tempo siden det er mindre friksjon og ulovlig å gripe tak i tøyet.

Forskjeller i konkurranseregler 
Det er viktig å merke seg at det finnes mange ulike konkurransearrangører for både gi og no-gi rundt om i verden, med ulike regler. Den mest kjente er International Brazilian Jiu jitsu Federation (IBJJF), som arrangerer store konkurranser hele året gjennom for både gi og no-gi.
På den andre siden har man Abu Dhabi Combat Club (ADCC), som er den største og gjeveste konkurransen for no-gi-grapplere. ADCC arrangeres hvert annet år og er en ren no-gi-konkurranse. Dette er ikke en åpen konkurranse så i motsetning til de fleste av IBJJFs konkurranser, må man enten bli invitert eller kvalifisere seg via såkalte ADCC-trials. 

I utgangspunktet kan man si at konkurranser uten gi ofte har et mer åpent sinn når det kommer til regler. Man tolererer blant annet heel hooks som lenge har vært forbudt på alle nivåer i IBJJF-konkurranser, men som nå er lovlig på beltenivåene brunt og svart. Se video under. Det samme gjelder såkalt reaping.

Fordeler med å trene i gi
Det er flere fordeler med gi-trening. Du vil lære mange teknikker som ikke er mulig i no-gi. Eksempelvis finnes det et stort utvalg sweeps, escapes og submissions som du ikke kan utføre uten gi, grunnet grepene man bruker på jakke og bukser.

Mange føler nok det er mye lettere å skifte fra trening i gi til no-gi, siden du allerede kjenner mange av teknikkene som trengs for no-gi. På den andre siden må de som ønsker å skifte fra no-gi til gi bruke mye tid på å venne seg til de ulike grepene.

Grepene med tilhørende dra- og dyttebevegelser vil uten tvil også øke din generelle styrke, fleksibilitet og ikke minst kjernemuskulaturen. Man bruker virkelig hele kroppen under trening, så du kan med andre ord forvente å få en reell formøkning rent fysisk etter bare noen få måneder med gi-trening.

Som nevnt er også BJJ generelt langsommere når det kommer til tempo enn no-gi, noe som tvinger deg til å være taktisk og metodisk. BJJ blir ofte sett på som et sjakkspill, da du må bruke hodet og kreativiteten for å overvinne motstanderen. Dette er noe som vil skjerpe tankene dine i det lange løp.

Fordeler med å trene no-gi
No-gi er en langt bedre gren hvis du vil utvikle et sterkt angrep innenfor grappling. Den lærer deg hvordan du blander jiu-jitsu med bryteteknikker for å legge sterkt press på motstanderne. Du vil sannsynligvis bruke mye tid på å lære å bruke balanse, håndposisjonering og kroppsmekanikk.
Dette er blant annet en av grunnene til at no-gi har en stor fordel når det gjelder å forberede seg til MMA-kamper.

Som vi var inne på tidligere skjer ting mye raskere i no-gi og treningsøktene er derfor ofte mer utmattende. Dette vil garantert forbedre kondisjonen og utholdenheten din etter bare noen måneder med trening. Over tid vil også reaksjonene dine bli mye raskere siden du ikke har mye tid til å tenke under sparringsrundene. 

Gi eller no-gi: Hva er best for nybegynnere?
Dette er ikke helt enkelt å svare på, da det er bortimot umulig å sette den ene grenen over den andre. Heldigvis tilbyr de fleste BJJ-klubbene i Norge treningstimer i begge stilarter da de er ganske avhengige av hverandre.
Grappling-guruen John Danaher mener blant annet at gi-trening er bra for nybegynnere som ønsker å utvikle et sterkt forsvar. Samtidig er trening i gi noe vanskeligere, som gjør at du blant annet forbedrer dden generelle styrken en del raskere enn i no-gi.
På den andre siden er no-gi flott for å forbedre den offensive grapplingen og for å øke kondisjonsnivået ditt.

Det smarteste er nok å trene regelmessig i både gi og no-gi. Etter en stund kan man selv evaluere hva man liker best og eventuelt ønsker å satse på. Men det finnes helt klart plass for å trene begge deler. 
Vi har nybegynner-utstyr for både trening i gi og no-gi

Hvilken gren er best for MMA?
Mange mener no-gi passer bedre for MMA siden det legges vekt på å bruke ulike bryteteknikker. Og konseptet med gi-trening passer nokså dårlig med MMA fordi MMA-utøvere verken kan bruke gi eller gripe i tøyet under sparring eller kamp.

Den berømte MMA-treneren Firas Zahabi, som blant annet var hovedtreneren til legendariske Georges St. Pierre, mener at no-gi er et bedre valg hvis du har ambisjoner om å trene eller konkurrere i MMA. Han sier derimot også at trening i gi er bra for å utvikle sterke defensive ferdigheter som escapes, eller lære deg hvordan du stopper motstanderen fra å passere guarden.

Konklusjon: Hvorfor ikke trene begge deler?
I denne artikkelen har vi vært inne på de ulike fordelene og ulempene med de to stilartene. Og for å være helt ærlig er det ekstremt vanskelig å bestemme hvilken av de to som er best for nettopp deg. Noen liker kanskje tempoet i no-gi, mens andre tiltrekkes av "sjakkspillet" med gi. Men ingen kan nekte for at det beste alternativet sannsynligvis er å trene i begge deler. Dette er nok også det beste valget dersom du ønsker å bli en komplett grappler. 

Den legendariske grappleren Marcelo Garcia, kanskje en av de aller største gjennom de tidene, sier for eksempel:

- Jeg trener hver dag i gi, og en gang i uken med no-gi. En grappler som ønsker å bli god i no-gi, må også trene i gi. 

 
Trener du begge deler, vil det nok gjøre deg til en mye bedre og mer komplett grappler i det lange løp. Det vil gjøre deg mer forberedt på ulike scenarioer i ulike grappling-konkurranser, eller om du trenger å forsvare deg selv en eller annen gang. 

Til syvende og sist spiller det ingen rolle hvilken stil du velger hvis du er nybegynner. Det beste alternativet er å gå på en skole som tilbyr treningstimer i både gi og no-gi, og over tid vil du føle hvilken stilart som fungerer best for deg.

Lykke til!


Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no