Superviktig sjekkliste før din første BJJ-trening

Endelig skal du på din første trening i brasiliansk jiujitsu, eller BJJ som det gjerne forkortes. Du gleder deg, du har bygget deg opp mentalt over lengre tid og skal endelig ta steget over dørstokken til ditt lokale gym. Men hva vet du egentlig om den generelle etiketten innenfor denne sporten?
Vi gir deg våre beste tips som forhåpentligvis kan forenkle og forbedre opplevelsene dine på matta den første tiden.

- Kom på trening med god hygiene
Ingenting kan irritere mer enn en sparringspartner med dårlig hygiene. Det være seg en illeluktende gi/drakt, dårlig ånde eller åpenbar mangel på en dusj. Sørg derfor for at drakten alltid er vasket og tørr, børst tennene før trening hvis mulig og pass på at det ikke er altfor lenge siden du dusjet.
Er du påpasselig med disse tre hygienepunktene før hver trening, så skal vi garantere at du får flere gode treningspartnere enn dersom du slurver. 

- Senk skuldrene, pust og ta det rolig
De fleste nybegynnere har ikke kontroll på verken armer, ben, knær eller sin egen styrke de første ukene på matta. Man er nervøs, oppspilt og har glemt å legge egoet ifra seg hjemme. Det fører gjerne til at man bruker unødvendig mye styrke eller hurtighet under teknikktrening med en treningspartner, eller at man går unødvendig hardt under de første sparringsrundene. Det er helt naturlig da man gjerne fokuserer på å "overleve" den første perioden. 
Forsøk derfor å fokusere på å senke skuldrene, pust regelmessig og dypt og spar på kreftene. Det kommer både deg og dine nye treningspartnere til gode. 

- Ikke vær redd for å rulle/sparre med høyere belter
Det kan virke skremmende å oppleve at den svære muskelbunten med lilla belte kommer bort til deg og spør om en sparringrunde den første uka. Men frykt ikke, dette er i de aller fleste tilfeller et perfekt scenario. Ikke bare er det mye lavere sjanse for skader da de fleste med høyere gradering vet å oppføre seg lett og ledig på matta, men du får nok også ett eller flere tips på veien under rundens gang som vil hjelpe deg stort i fremtiden. 
Ta derfor alltid imot sparringrundespørsmål fra høyere belter med største takknemlighet, selv om du i perioder vil hige etter luft under rundens gang. 

- Ikke tro at Youtube vil gi deg noe gratis
Youtube inneholder tusentalls teknikker og variasjoner innenfor BJJ. Derfor har det også blitt en fin inspirasjonskilde for mange BJJ-utøvere. Men tro ikke at du kan se en time og to, og deretter spasere inn på gymmet og dra av den ene flashy teknikken etter den andre under sparring. Det går bare ikke og nøkkelordet her er muskelminne. Bruk gjerne Youtube, men sørg for å drille teknikkene titalls ganger, om ikke hundretalls, for å få inn alle steg på riktig vis. 

- Rull lett og ta vare på dine treningspartnere 
Som nevnt tidligere kan det være vanskelig å kjenne sin egen styrke de første ukene. Men forsøk å rull lett og la ikke intensiteten stige til nivå hundre. Det er lett at intensiteten går fra null til hundre på null komma niks hos uerfarne utøvere, gjerne om det er to ferske hvitbelter, men det fører sjelden noe bra med seg. Ikke bare blir det vanskeligere å utføre teknikker på korrekt vis, men det er også større sjanse for skader for deg og andre. Få personer ser frem til fem minutter der knær og albuer kommer flyvende i tide og utide. 
Det er selvsagt helt greit å rulle hardt, men avtal da gjerne på forhånd med din treningspartner om hvilket nivå dere skal legge dere på.

Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no