Hva er brasiliansk jiu-jitsu?

Brasiliansk jiu-jitsu, forkortet BJJ, er en moderne kampsport med røtter langt tilbake i tid.
Ordet "jiu jitsu" stammer fra det japanske ordet "jū" som betyr "mild", og "jutsu" som betyr "kunst". På engelsk kaller man ofte kampsporten "The gentle art", direkte oversatt til norsk som "Den milde kunsten".

Brasiliansk jiu-jitsu er en bakkebasert kampsport, som bruker konsepter som vinkler, press og timing samt kunnskap om menneskets anatomi, for å oppnå en ikke-voldelig underkastelse - såkalt submission. I motsetning til annen kampsport som fokuserer på slag og/eller spark, fokuserer jiu-jitsu på grep og teknikker under nærkontakt, og påføring av chokes/kvelninger og/eller arm- og benlåser.Historie
Den brasilianske formen for jiu-jitsu er en etterfølger av japansk jiu jitsu og judo, som kom til det søramerikanske kontinentet på begynnelsen av 1900-tallet. 

Før den kom til Brasil, antas imidlertid opprinnelsen til jiu-jitsu å gå tilbake tusenvis av år. Det er flere teorier om selve begynnelsen, men mange er enige om at den i utgangspunktet kan spores 4000 år tilbake, til buddhistiske munker i India som trengte å beskytte seg selv under sine reiser uten å påføre angriperne skade.
Den spredte seg deretter til Japan, hvor den utviklet seg til en effektiv hånd-til-hånd-kamp under krig, før den gikk over til å bli en mer av et kunstuttrykk og en konkurransepreget kampsport. Noen argumenterer også for at opprinnelsen går enda lengre tilbake enn India, som eksempelvis de tidligste formene for "grappling", som er udødeliggjort på veggene til gamle greske og egyptiske ruiner.

I 1915 ankom dog en verdensberømt japansk judoka, Mitsuyo Maeda, til Brasil hvor han begynte å undervise og demonstrere jiu-jitsu og judo, som på den tiden ikke ble sett på som separate kampsportdisipliner.
Tre av Maedas første studenter endte med å bli grunnleggerne av det som nå er kjent som brasiliansk jiu-jitsu: brødrene Carlos og Helio Gracie, og Luiz França. Hver av disse regnes i dag som pionerer og bidro sterkt til utviklingen av den moderne brasilianske jiu-jitsu, ved å maksimere effektiviteten til eksisterende teknikker, skape nye og gi opphav til en helt distinkt kampsportform.

Det tok ikke lang tid før den brasilianske jiu-jitsuen begynte å spre seg til andre land og kontinenter. Kampsportformen ankom USA på begynnelsen av 1970-tallet, men vokste relativt sakte frem til 1990-tallet. Da brakte UFC det som senere skal bli kjent som MMA og brasiliansk jiu-jitsu til allmennheten.
I 2002 grunnla Carlos Gracie Jr. International Brazilian Jiu-Jitsu Federation, IBJJF, som startet å organisere jiu-jitsu-konkurranser over hele verden. I løpet av det siste tiåret har jiu-jitsu vokst i stor skala, og i dag arrangeres mange av verdens største og mest prestisjefylte turneringer i USA.

Hvorfor trene BJJ i dag?
Brasiliansk jiu-jitsu er mer enn bare en treningsøkt. Sporten blir ofte referert til som "menneskelig sjakk", ved at den trener både kropp og sinn. Under trening og konkurranse bruker utøverne såkalt gi eller kimono, og et farget belte som viser hvilket nivå man er på. Clinch.no et stort utvalg utstyr til BJJ.

De fysiske fordelene med jiu-jitsu er enorme og godt dokumenterte. Fordi jiu-jitsu presenterer en kombinasjon av dynamiske og eksplosive bevegelser med pressbaserte teknikker, bidrar det til å utvikle økt styrke og utholdenhet, samt fremmer vekttap og forbedret muskeltonus. Fordi du hele tiden reagerer på en annen persons bevegelser, øker jiu jitsu også din kroppsbevissthet og forbedrer balansen og reaksjonsevnen din.

BJJ er også en mental treningsøkt. For det første utfordrer man seg selv til å lære en ny aktivitet, med ubegrensede variasjoner av bevegelser og teknikker. Det utvikler også det kognitive, ved at du hele tiden planlegger neste steg, både når du er i en fordelaktig posisjon eller i en defensiv posisjon. Som en aktivitet som praktiseres med en annen person, øker den evnen din til å tenke raskt som et motsvar på partnerens bevegelser, samt å forbli rolig og kontrollert når du befinner deg i en defensiv og/eller presset situasjon.

For mange gir det også en pause fra hverdagens stress. Når du tråkker inn på matta, legges alt annet til side et øyeblikk, mens både sinn og kropp er fokusert på å lære jiu-jitsu.

Viktigst, i motsetning til mange andre idretter og fysiske aktiviteter, er jiu-jitsu unikt ved at det kan gjøres av absolutt alle. Jiu-jitsu ble utviklet slik at en mindre, svakere person kan forsvare seg mot, eller til og med beseire, en større og sterkere motstander. Så uavhengig av alder, størrelse, kjønn eller fysiske begrensninger, kan enhver person bruke teknikkene og prinsippene innen jiu-jitsu, og høste fordelene av denne fantasiske kampsporten.

Vi har et stort utvalg BJJ-utstyr i nettbutikken. Ta en titt her for å finne dine favoritter.