Rashguard for BJJ, no-gi og grappling

Når man først begynner å trene BJJ eller no-gi, vil man raskt legge merke til at mange på matta har på seg tettsittende trøyer, eller såkalte rashguards som disse overdelene i utgangspunktet heter. Rashguards har flere nyttige funksjoner, og vi skal selvsagt gå gjennom disse i denne artikkelen.

Hvorfor trenger jeg en rashguard?
Man selvsagt ikke ha en rashguard, men trener man BJJ eller no-gi vil det være en stor fordel å ha én eller flere rashguards i garderoben. En t-skjorte fungerer greit under gien eller som overdel under grappling, men det sier seg selv at denne sannsynligvis vil strekkes og gjerne også ødelegges på sikt. Rett og slett grunnet at vanlige t-skjorter ikke er laget for behandlingen tekstiler ofte får på matta. 
En rashguard derimot er ofte tettsittende, veldig stretchy og har derfor lang levetid. 

Et annet argument er at t-skjorter i bomull ikke absorberer og transporterer svette like godt som en rashguard, og vil derfor både bli svært våte og tunge under treningsøktene. 

Det er også viktig å nevne at rashguards begrenser eller forhindrer brannsår på matta, særlig hvis man trener på matter med mye friksjon. Man gnir ofte albuer og armer mot matta, og da er det veldig gunstig å ha et lag på kroppen som beskytter deg mot den nevnte friksjonen. Særlig når du er nybegynner og teknikkene ikke er helt innlært enda.

Kortermet eller langermet rashguard?
Smaken er som baken, altså delt. Noen liker rashguards med korte ermer, andre sverger til langermede. Det er med andre ord ingen fasit for nettopp dette. 
Det viktigste er at man velger rashguard i høy kvalitet, der fasong og levetid er i fokus. Det finnes alltid billige alternativer rundt omkring, men vi anbefaler å velge en rashguard fra en av de kjente merkevarene - selv om det kanskje koster et par hundrelapper ekstra. Sannheten er at man ofte sparer penger i lengden på dette. 
Vi har et stort utvalg rashguards fra blant annet Tatami Fightwear og Kingz. Shorts for grappling?
Spør du oss, bør du også vurdere en shorts som er 100 % utviklet for grappling. Disse er laget i robust og stretchy materiale som skal tåle mange, mange timer på matta. En grappling-shorts kommer i flere ulike former og materialer, så her er det i grunnen bare din egen personlige smak som setter grensene. Du finner din favoritt-shorts for grappling hos oss.Mange velger også å bruke såkalte spats, eller tights om du vil, under shortsen eller som erstatning for shortsen. Disse spatsene fungerer på samme måte som rashguards, og gjør at svetten absorberes og transporteres lettere under treningsøkten. Igjen, dette er smak og behag og personlige preferanser, så her velger man helt selv hva man vil gå for. Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no