Kjøpeguide: Dette trenger du på din første BJJ-trening

Å begynne med en helt ny sport kan føles som en jungelvandring. Man vet gjerne litt om selve sporten da man sannsynligvis har blitt introdusert for den på en eller annen måte, men ofte har man liten eller ingen kunnskap om utstyrsprodusentene eller kravene som blir stilt. Derfor er det ikke uvanlig når man leter at man føler man går i sirkel og til slutt ender opp på samme sted som man begynte. Brasiliansk jiu-jitsu er selvsagt inget unntak. 

I denne kjøpeguiden vil vi derfor gi deg noen tips, visse essensielle og andre valgfrie, slik at du kan komme så forberedt som mulig på din første trening.  

  • Kjøp en gi av høy kvalitet

Det aller viktigste du bør gjøre dersom du har bestemt deg for å starte med denne fascinerende sporten, er å kjøpe en gi som holder i lang tid. En gi er ikke billig, spesielt ikke hvis du må kjøpe en ny annenhver måned, så bruk litt tid på å finne frem til kvalitetsleverandører med lang fartstid i sporten og et godt rykte. 
Vi har et bredt utvalg av kvalitetsgier fra Tatami, så her bør de aller fleste finne noe for sin smak. 

Gien er hovedverktøyet ditt på matta. Den skal føles behagelig og komfortabel, og det er denne din motstander skal ta tak under både forsvar og angrep. Da er naturligvis en klar fordel å ha en gi som ikke gir etter og som holder fasongen trening etter trening. 

Tips til utøveren som har ambisjoner om å trene to ganger til dagen: Kjøp to eller flere gier slik at du kan vaske og tørke den brukte gien mens du bruker den andre på trening.


  • Belte - et must

Beltet brukes til å holde jakka på gien stengt, men også til å vise dine treningspartnere og motstandere hvor mye erfaring du har og hvor langt du er kommet på din BJJ-reise. En nybegynner begynner på hvitt, og går deretter videre til blått, lilla, brunt og svart - i kronologisk rekkefølge. 

Derfor må man ha et hvitt belte på den første treninga. Beltene deles inn i samme størrelsesregister som gier, altså A1, A2, A3 osv, og oftest anbefaler man å bruke samme størrelse i belte som i gi. 
Det er ofte at treningssenteret du trener på kan selge deg et hvitt belte, men vi har også Tatamis belter i alle farger og størrelser

  • Rashguard - et behagelig tilvalg

Mange synes det er ukomfortabelt med bar overkropp, t-skjorte eller sport-bh under en tykk og raspende gi. Da kan det være smart å gå til innkjøp av en rashguard. En rashguard er svettetransporterende og er et godt valg om man vil holde brysthårene for seg selv, eller om man helt enkelt bare vil holde svetten på plass. Den er også svært strekkbar og fleksibel, så den former seg fint etter alle kroppstyper.
En annen fordel med en rashguard er at du også kan bruke den som treningsklær under No Gi-treninger, altså treninger som submission wrestling, og også MMA-treninger.

Rashguards finnes i både kortermede og langermede versjoner. Ta en titt på vårt utvalg av rashguards her.

Husk: Rashguard er ikke lovlig under gien i konkurranser arrangert av blant annet IBJJF. Bag/ryggsekk for trening og konkurranse
Et tips til seriøse utøvere, og forøvrig også hobbyutøvere, er å skaffe seg en skikkelig ryggsekk eller bag til trening og konkurranse. En gi tar mye plass, to gier tar enda mere, og da er det praktisk med en bag eller ryggsekk som kan sluke alt du måtte ønske å ta med deg til dagens økt. En annen fordel er at disse ofte er bygget i materialer som puster og dermed skaper bedre arbeidsforhold for våte og tørre treningsklær.

En dedikert BJJ-bag som Tatami Meiyo og ryggsekken Tatami Omega er perfekte utgangspunkt og dekker de aller fleste behov.   • Tannbeskytter

Et populært valg blant mange er den velkjente tannbeskytteren. Med god grunn. Ingenting er mer typisk enn et kne eller albue midt i tannraden under et flashy c-moment, med påfølgende tannjakt etter den forsvunnede fortanna på gymmet svette kampsportmatter. Ikke et drømmescenario med andre ord, og helt klart et godt argument for å gå til innkjøp av en god tannbeskytter som beskytter smilet ditt fra første minutt.

Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no