Størrelsesguide for BJJ

Det kan føles overveldende når man tar sine første steg inn i BJJ-universet. Særlig når det kommer til størrelsessystemet, som er ganske ulikt det vi er vant til i Norden. I denne guiden får du derfor en fin innføring i de ulike størrelsene for BJJ-gier, og hvilken størrelse som sannsynligvis passer deg best.

Noen av de vanligste spørsmålene vi får her på Clinch.no er hvilken størrelse som anbefales. Og vi forstår det veldig godt, da det som nybegynner ikke er lett å gjøre seg klok på størrelsessystemet for BJJ-gier. Man er gjerne vant til S, M, L osv i det daglige, men plutselig dukker det opp A, F, M og ytterligere siffer og bokstaver når man begynner med jiu-jitsu. Derfor vil vi nå gå gjennom de ulike størrelsesaspektene, slik at du blir trygg på hvilken størrelse som passer deg best.

BJJ-størrelser
BJJ-gier er i de fleste tilfeller merket med enten en "A" for menn, "F" for kvinner eller "M" for barn av begge kjønn i alderen 5-14 år. Disse bokstavene blir deretter etterfulgt av et tall, vanligvis mellom 0 og 4 (000-4 for gier for barn).

Det er verdt å nevne at man vil møte på noen unntak på tvers av størrelsesformatet, slik at noen tenåringer for eksempel kan passe en A-størrelse i det nedre sjiktet, som en A0 eller A1.

L eller lange størrelser
I løpet av de siste årene har flere og flere produsenter lagt til "L"-størrelser i sine voksne A-kolleksjoner. Og det passer jo særlig oss nordmenn ganske bra, da mange av oss har en høy og slank figur.
Enkelt forklart vil eksempelvis en A2L-størrelse ha vektdimensjonene til en A2 (opptil 85 kg), og høyden til en A3 (ca. 188 cm). Dette er altså ideelt for noen som er for høye for en A2 og for slanke for en A3.
L-størrelsene er et relativt nytt tilskudd, men har nok vokst frem i takt med interessen for jiu-jitsu verden over, da leverandørene naturlig nok trenger å tilfredsstille et bredere publikum.

Oversikt over størrelser
Under følger en generell veiledning til størrelser. Husk at ulike produsenter kan ha og ofte har ulike størrelsesforhold på giene, så vi anbefaler å lese produsentens størrelsesguide for de ulike modellene før man bestemmer seg for størrelse. Disse finnes ofte i produktbeskrivelsene eller i produktgalleriene her på Clinch.no.


MENN (og større barn/ungdom)

Størrelse Høyde Vekt
A0 155 - 165 cm 50 – 60 kg
A1 162 – 170 cm 60 – 73 kg
A1L 170 – 178 cm 60 – 75 kg
A2 173 – 180 cm 73 – 85 kg
A2L 178 – 185 cm 73 – 85 kg
A3 180 – 188 cm 87 – 96 kg
A3L 185 – 193 cm 87 – 96 kg
A4 188 – 196 cm

99 – 109 kg

 

KVINNER (og større barn/ungdom)

Størrelse Høyde Vekt
F1 144 - 152 cm 40 – 44 kg
F2 149 – 164 cm 44 – 54 kg
F3 154 – 167 cm 54 – 69 kg
F4 161 – 172 cm 69 – 79 kg



BARN

Størrelse Høyde
M000 100 cm
M00 110 cm
M0 120 cm
M1 130 cm
M2 140 cm
M3 150 cm
M4 160 cm



Hvordan finne din størrelse
Du ser sikkert at ulike størrelser overlapper hverandre i både høyde og vekt. Det kan gjøre det vanskelig å være sikker på hvilken størrelse man skal velge, særlig hvis man vaker mellom to størrelser - for eksempel A1 og A2.
Ofte kan det da være smart å faktisk velge den størrelsen som i utgangspunktet passer figuren din best. Ja, med en større gi har man fordelen at man kan krympe den gradvis ved hjelp av små intervaller i tørketrommelen, men sannsynligvis vil den fortsatt se og føles veldig løs og baggy ut. Det går nemlig en grense for hvor mye man kan krympe enkelte gier. Dette gjelder særlig modeller som er laget av spesielle materialer og vev. Perlevev, eller pearl weave om du vil, kommer for eksempel til å krympe mindre enn gull- eller singlevev.

Perlevev er uten tvil den vanligste måten å produsere gier på i 2022, og på Clinch.no finner du et stort utvalg av disse modellene. 

Størrelser for de høye og slanke
De høye og slanke kan ofte få det vanskelig når de forsøker å finne riktig størrelse. Har du lange ben og slank kropp, har man som regel to valg. Enten velge en størrelse som sitter godt på kroppen, men har korte ermer og bukser. Eller velge størrelsen som har korrekt lengde på ermer og bukser, men som blir veldig posete og baggy. 
Da er L-størrelse svaret. Problemet løser ofte seg selv da, men hvis L-størrelser ikke finnes i nettopp den modellen, må du kanskje nøye deg med den beste A-størrelsen du kan få. 
Da er det som nevnt bedre å velge den som passer best til kroppsformen og ikke arm- og benlengde. Særlig hvis det er en gi bare for trening.

Dersom du derimot skal ha en konkurranse-gi som skal være IBJJF-lovlig, anbefaler vi å velge en gi som passer i ermer og ben da IBJJF har konkrete regler for avstand mellom jakke, ermer, bukser og dine ulike ledd. Mer om det lengre ned.

Størrelser for de større
Akkurat som de høye og slanke, kan også de med noe større kroppsbygning ha vanskeligheter med å finne den perfekte størrelsen. Ofte sitter gien som et skudd på kroppen, mens ermer og bukser gjerne er for lange. 
Da er svaret å velge en størrelse som sitter godt på kroppen, for deretter forsøke å krympe gien slik at lengden i ermer og bukseben tilpasser seg. 
Brukt tørketrommel for krymping, og kjør i små intervaller på for eksempel 2-5 minutt om gangen, avhengig av hvor "hissig" tørketrommelen din er med varme. Ta ut gien, sjekk lengden og repeter til du er fornøyd. 

IBJJF-regler
Når du først begynner å konkurrere i store konkurranser, men også mindre, er det vanskelig å vite at gien skal gjennom en sjekk for å se til at den er i tråd med IBJJF-reglene. Slik er det altså. Gien din skal ses over av arrangørene, for å bekrefte at utformingen av jakke, ermer og bukser er i tråd med reglementet. Utover dette avsnittet kan det være verdt å ta en titt på IBJJFs offisielle regler her.

Det viktigste å tenke på når man skal konkurrere under IBJJF-regler er som nevnt lengden på erme- og bukselengde, bredden på ermer og bukser og jakkelengde.

Jakken: Bunnen av jakken må sitte lavere enn setemusklene/gluteus maximus.
Ermer: Lengden skal være mindre enn 5 cm fra håndleddet. Bredden 7 cm eller mer regnet fra armen.
Bukser: Lengden skal være mindre enn 5 cm fra ankelbenet. Bredden 7 cm eller mer regnet fra skinnleggen.

IBJJF-regler for gi

IBJJF bruker ulike verktøy for å sjekke gien din, og er i utgangspunktet veldig strenge på nettopp dette. Møter ikke gien din minstemålene, får du rett og slett ikke konkurrere. Det er med andre ord verdt å sjekke gien din i god tid før turneringen. Er du usikker, spør treneren din om råd. 
Vi anbefaler uansett å ha flere gier å velge mellom, slik at man har lettere for å klare seg gjennom sjekken.

Vi håper at denne artikkelen hjelper deg på vei mot å finne korrekt størrelse for nettopp din kroppstype. Det vil som nevnt alltid være unntak, men forhåpentligvis har du mer kunnskap og bedre skikket til å ta et valg for din neste gi. Og gier, de finner du her.

Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no