10 gode råd til BJJ-utøveren

BJJ er en kompleks sport. Sannsynligvis også skremmende for mange, selv om jiu-jitsu direkte oversatt fra japansk betyr "The gentle art". Og det ligger noe i det. Sporten kan virke overveldende og brutal fra utsiden, men når man først har gjennomført sin sin første treningstime, får man et helt annet syn på det hele.
Kampsporten handler nemlig ikke bare om ren muskelkraft og utholdenhet. Den handler mer om kunnskap, teknikk, timing og balanse. Nettopp disse verktøyene var også selve grunnpilarene til Helio Gracie, grunnleggeren av brasiliansk jiu-jitsu. At en mindre og lettere utøver skal kunne kontrollere og sette ut av spill en større og sterkere motstander. 

Her kommer våre ti beste tips til både nye og rutinerte BJJ-utøvere.

1. Kom deg på trening.
Enten du er redd for å bli overkjørt totalt på din første trening, eller om du er inne i ditt andre år som blåbelte og føler deg fysisk utmattet av all trening - kom deg over dørstokken på gymmet. Det finnes tusenvis av unnskyldninger for å ikke gå, men når man først er på plass så angrer man ikke. 

2. Senk skuldrene
Den største feilen nybegynnere gjør er å komme inn med høye skuldre og en overdose av adrenalin. Samtidig blir det en åpenbaring fordi man virkelig forstår at ren muskelkraft ikke kommer til å hjelpe deg i lengden. Dels fordi det er utmattende, dels fordi teknikk slår styrke i de aller fleste tilfeller innen BJJ.
Så senk skuldrene, ta det med ro og la det flyte. Forsøk å være avslappet under sparring. Du kommer sannsynligvis til å være dårligst på gymmet i flere måneder fremover uansett, så det beste er bare å akseptere det. 

3. Legg egoet til side
En liten klisje dette, men det ligger helt klart noe i det. Det er vanskelig for enkelte å akseptere at man faktisk kan bli overhøvlet og ydmyket av en 20 kilo lettere motstander som ikke forbrenner en eneste kalori. Aksepterer man det, kommer man tilbake neste trening. Aksepterer man det ikke, så er det sannsynligvis siste gang man trener. 
Som nybegynner i BJJ må man lære seg å legge egoet til side og bare akseptere at man er en fisk på land. Alle har dog vært der. Alle på gymmet har hatt flere måneder, om ikke år, der det bare handler om å overleve sparringrundene. 
Som man sier; et svartbelte er et hvitbelte som ikke sluttet.

4. Klapp ut for tidlig og ikke for sent. 
Apropos ego. Lær deg å klappe ut før det er for sent. Mange armbrudd har oppstått på gymmet fordi man nekter å klappe ut mot treningspartneren du alltid har vært bedre enn. Men denne gangen fanget hen deg i en armlås på imponerende vis. Du vil kjempe deg løs for å bevare egoet og kjenner presset i albueregionen, men nekter å gi deg. Dessverre er marginene fra trygghet til senestrekning til rent brudd overraskende små, så gjør det smarte, klapp ut og sett det på regningen for ny kunnskap. Da slipper du også et skadeopphold på 8 uker eller mer. 

5. Vær ydmyk
Still de rette spørsmålene, ta til deg informasjon, vær respektfull ovenfor dine treningspartnere og trenere. 

6. Tenk konsept før teknikk
Mang en BJJ-utøver har hoppet ned i det evige kaninhullet som inneholder tusenvis av flashy teknikker på Youtube som man bare dør etter å teste på den neste treningen. Og etter treningen undrer man over hvordan man kunne glemme disse teknikkene under sparringen. 
Faktum er at et konsept kan være verdt ti teknikker. Legg derfor fokus på å prioritere konsepter, men ikke glem teknikkene.

7. Finn en fin balanse mellom drilling og sparring
Noen foretrekker drilling, noen foretrekker sparring og noen er midt i mellom. Men man klarer seg ikke uten det ene eller det andre. Legg opp til ulike treningsøkter der fokuset i den ene økta ligger på drilling, med tilhørende lett sparring. Den andre økta kan da være hardere sparring med mindre fokus på drilling. Det vil også gjøre underverker for restitusjonen og forebygge overtrening.

8. Tren regelmessig
Det er bedre å trene to ganger i uka jevnlig enn daglig med store periodiske avbrekk. Med jevnlig oppmøte får man også med seg den naturlige utviklingen i pensumet som læres bort på ditt gym.
Man kan selvsagt ikke delta på hver eneste trening, men la treningen bli en rutine og du vil høste fruktene i lengden. 

9. Ikke vær redd for å gjøre feil.
Et tap lærer deg mer enn en seier. Dette gjenspeiles også på treningsmatta i BJJ. Våg å ta risiko under sparring. Det verste som kan skje er at du blir reversert eller du må klappe ut, men i det minste forstår du sannsynligvis hva som ikke fungerer eller hva du må forandre neste gang. Å gjøre feil er den raskeste veien til læring. 

10. Sammenlign deg med deg selv, ikke andre. 
Alle lever forskjellige liv. Noen er foreldre, noen er tenåringer uten bekymringer, mens andre er ambisiøse toppidrettsutøvere som sikter på å bli verdensmester. Sammenlign deg ikke med treningspartneren. Det handler om din reise, ikke alle andres.


Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no