5 tips til å ta vare på BJJ-gien din

Mange lurer på hvordan man tar hånd om gien på best mulig måte. Svaret er at det ikke finnes én spesiell vidunderkur, men heller flere grep som i kombinasjon kan spare deg for mye penger. Derfor har vi laget en liste med tips slik at du kan øke levetiden for nettopp din gi. 


1. Vask gien direkte etter hver trening
Første tips er å alltid sørge for at gien vaskes i vaskemaskin like etter trening. Det gjør at bakterier og svettelukt hindres fra å sette seg i materialet, og dermed skåner både deg og dine treningspartnere fra unødvendig og illeluktende odør.

Vask helst på 30 grader, men i visse tilfeller kan 40 grader også gå fint. Husk at en ny gi generelt krymper ca. 1-4% de første vaskerundene, så det er viktig å ikke gå for høyt på gradestokken på vaskemaskinen de første gangene. Derfor anbefaler vi 30% graders vask om ikke annet spesifiseres av produsenten. 

2. Bruk klesstativ, ikke tørketrommel
En kardinalfeil mange gjør, er å bruke tørketrommelen til å tørke gien. Spesielt hvis man har dårlig tid og har glemt å vaske eller henge gien til tørk. Dessverre gjør varmeforholdet i tørketrommelen at bomullen i gien trekker seg sammen, som med andre ord betyr at det er stor sjans for at gien krymper. 

Heng derfor opp gien på et tørkestativ like etter vask og la det ta sin tid. Det gjør at gien holder fasongen og kvaliteten mye lengre.

Et alternativ hvis man trener mye, er å investere i en eller to rotasjonsgier som man veksler mellom. Da kan du alltid ha en eller to hengende på tørk, mens den siste alltid er klar til bruk.

3. Invester i gier fra velkjente produsenter
"Du får hva du betaler for" er et uttrykk som utvilsomt er aktuelt innen BJJ og grappling. Det finnes knapt en sport som er så avhengig av holdbarhet i utstyret som denne, og derfor er det ofte billigere i lengden å velge kvalitet over kvantitet. 

Vår anbefaling er å bruke noen hundrelapper ekstra for en robust gi fra en av de velkjente merkene.

Tatami, Kingz, Atama etc. har alle flere tiår med erfaring og kunnskap innen utforminger av gier, og det kan faktisk spare deg for tusenlapper i det lange løp. Kvaliteten er stort sett overlegen sammenlignet med de aller fleste lavpris-merker, noe som gjør at gien har mye lengre holdbarhet. 

Vi har et godt utvalg høykvalitets gier i vår nettbutikk.

4. Dersom du ikke kan vaske gien umiddelbart, luft den
Det er mange ganger livet kommer i veien og vi ikke har mulighet til å være pedant når det kommer til vasking av giene våre. Da kan det være smart å i det minste lufte våre dyrebare pyjamaser. For det er jammen ikke et godt alternativ å la gien godgjøre seg i svette i den mørke og godt brukte treningsbagen til man er hjemme om ca. åtte timer. Har lukten først satt seg, er den nemlig vanskelig å bli kvitt selv etter mange vask.

Prøv derfor å finn et egnet sted å henge opp gien til lufting mens du lever livet. Det kan være vaskerommet til mor, garderoben på jobb eller på balkongen til kjæresten. Treningspartnerne dine vil takke deg.

5. Vær smart, vask beltet ditt 
Man hører ofte fra andre at man aldri bør vaske beltet, da dette symboliserer slitet man går gjennom helt til man graderes til neste nivå. Det ligger helt klart et snev av sannhet i det, men vær så snill; vask det likevel.

Man vil ikke tenke på bakteriefloraen som har skapt et hovedkvarter i det hvite beltet over en nullvask-periode på to år, bare fordi man vil beholde de tre stripene med tape som vitner om at blåbeltet snart er på plass. 

Nei, folkens. Et nyvasket belte er bedre enn ringorm eller stafylokokker på lagkameratene dine. Punktum.

Så der har dere det, folkens. Følger dere disse tipsene kommer treningspartnerne deres til å føle seg som Ferdinand under korketreet under sparring. For de som ikke tar henvisningen, betyr det altså at de kommer til å snuse på gien din og smile. Og smilet kommer fordi gien selvsagt lukter helt himmelsk. 

Denne artikkelen ble først publisert på Clinch.no